Özgeçmiş

“Kendimi anlatmayı sevmemişimdir, çok da utanmışımdır. O nedenle yaşamımı gözlemleyenler tarafından kaleme alınmış olan özgeçmişimi sizinle paylaşmak isterim.”

Kökeni Orta Asya Uygur Türklerine dayanan bir ailenin çocuğu olarak 1955’te İstanbul’da doğdu. İlköğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde bitirdi. 1973’te Robert Kolej’den mezun olduktan sonra İngiltere’ye giderek Cambridge Üniversitesi’nde İktisat ve Tarih alanlarında yüksek tahsilini tamamladı. Sussex, Cambridge ve İstanbul üniversitelerinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ihtisası yaptı. 1979’da BM Filistin Dairesi’nde çalıştı. 1980’de Türkiye’ye gelerek akademik kariyere yöneldi. Boğaziçi Üniversitesi’nde 1984’te doçent, 1990’da profesör oldu.

1983’te TRT’de genel müdür danışmanlığına getirildi ve kuruma başta “Timur Devrinde Kadiz’den Semerkant’a Seyahat” olmak üzere çeşitli belgeseller hazırladı. 2006’ya değin TRT ve özel kanallarda yarışma, sohbet, haber ve tartışma programlarına imza attı. Günlük gazetelerde “Mim Noktası” adını verdiği sütununda dış politika değerlendirmeleri yaptı. İdari görevlerden hep uzak durmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığı’nı temsilen yurt dışında resmî toplantılara katıldı.

 

Akademik kariyeri boyunca araştırmaya hep öncelik verdi. Türkçe, İngilizce, Urduca ve Arapça yayımlanmış yirmiyi aşkın eserleri arasında (Osmanlı-Türk dış politika tarihine ilişkin, Filistin, Ermeni, Musul ve Hilafet sorunları üzerine) yazdıkları alanında temel referans kaynağı addedilmektedir.

Tarihin akışı içinde insanın ikilemlerini resmeden Günbatımı, Kızılelma, Yaşanmamış Anılar ve Duvardaki Kan adlı romanları da bulunmaktadır.

“Asker-sivil, din ilişkileri” üzerine ülkemizdeki ilk kapsamlı incelemeleri kaleme aldı: Din-Ordu Gerilimi; Derviş ve Komutan: Özgürlük-Güvenlik Sarkacındaki Türkiye’de Kimlik Sorunsalı; Kılıç ve Ney; Gazi ve Sufi. Post-modern insanın kişilik-kimlik ve ruhunu keşfetmesinde müziğin (ritim ve raksın) rolünü inceledi. Bu doğrultuda Latin Amerika (Kaderle Dans) ve Afrika (İlahlarla Dans) toplumlarının mistik deneyimlerini “deneme” türünün özgünlüğü içinde değerlendirdi.

Evli (Neval), iki çocuklu (Alihan, Nazlı Hilal) ve bir torunludur (Demirhan Kemâl).

Son on yıldır İnsan ve Toplum bilimlerine “insan telakkisi” ışığında eğilmekte ve bu bağlamda (Türk) tasavvuf felsefesi üzerinde durmaktadır: Aşkla Dans: Türkler, Tasavvuf ve Musiki. Yazarın Sufi Kitap’tan Aşkın Ekolojisi; Yaralı Ceylanlar Kulübü, Dervişin Seyir Defteri,Dervişin Sema Defteri ve Dervişin Safâ Defteri isimli beş eseri bulunmaktadır.

Kültürel ve bilimsel çalışmaları nedeniyle çeşitli ödüller alan Öke, karakalem resimlerinden oluşan kişisel ve kolektif sergiler açmıştır. Kızıyla beraber Türk sanat, halk ve tasavvuf musikisi korolarına katılmakta ve binicilik sporu yapmaktadır.

‘Engelli Dostu’dur! Sosyal duyarlılığı uzantısında engelli bireylere ritim ve dans (folklor) dersleri vermektedir. ‘‘Down Sendromu’’ konusunda yapmış olduğu araştırmaları ve deneyimlerini kitaplaştırdı. Bu alanda çeşitli konferans ve seminerlerle ‘‘Yaralı Ceylanlar’’ diye tanımladığı ebeveynleri bilgilendirmeye/motive etmeye çalışmakta.

Engelliliğin bir medenilik kıstası sayılması düşüncesinden hareketle, bir tarihçi kimliğiyle XXI. Yüzyılda Küresel Toplum’un ‘‘medenileşmenin neresinde?’’ olduğunu sorgulamakta ve postmodern çağ insanının kişilik-kimlik-ruhsal sorunlarına odaklanmaktadır.